Damen levert Stan Launch werkboten voor de bootslieden van Multraship

28 jan 2015

De belangrijke Nederlandse marktspeler in de sleepdiensten - en bergingen sector, Multraship, heeft maatwerk gekregen met de ingebruikname van de eerste van de twee bestelde Damen Stan Launch 804s werkboten. Het gaat om schepen die aangepast moeten zijn op het specifieke werk dat de bootsliedenbedrijven (‘roeiers’) Nederlandse Verenigde BootLieden B.V. en Montis Mooring & Boatservice B.V. in Terneuzen doen. De ondernemingen zetten de uitermate manoeuvreerbare boten in bij hun activiteiten die bijdragen aan een veilige en doelmatige havendienstverlening.

 • Het in Stellendam gevestigde Damen Maaskant Shipyards leverde de eerste Stan Launch 804s, de 'Montis 5', in december af. De tweede uit de kleine serie voor Multraship – de 'VB2' – zal in het begin van februari worden afgeleverd. Dat gebeurt na een bouwtijd van 16 weken.

  “We hadden heel specifieke wensen voor deze boten”, zegt Pepijn Nuijten van Multraship Towage & Salvage. “We wilden manoeuvreerbaarheid en flexibiliteit voor het geval de boten in besloten gebied moeten opereren, maar ook extra kracht om ze als sleepboot met veel duwkracht in te kunnen zetten.”

 • Maatwerk met oog voor detail

  Multraship was al een belangrijke klant voor Damen, maar het contract voor de twee Stan Launch 804s boten was de eerste opdracht voor de twee dochterondernemingen die zeegaande schepen aan- en afmeren. De Damen teams die bij Maaskant verantwoordelijk zijn voor het ontwerp en engineering, kwamen aan de wensen van de klant tegemoet door het beproefde bestaande ontwerp van de 8,62 meter lange San Launch 804 aan te passen. Ze verhoogden de standaard trekkracht van 1,4 ton naar 3,2 ton, installeerden een 11kW boegschroef, een ø900 mm nozzle propeller en verdubbelden ruimschoots de al aanwezige kracht tot 182kW.

  Project ingenieur John van der Maas ervaart Multraship als een zeer ervaren klant die zeker een oog voor detail heeft: “We hebben samen met de klant veel moeite genomen om speciale oplossingen toe te passen. Ik kan gerust zeggen dat de benadering zeer perfectionistisch was. Het gaat hier om heel doordacht ontworpen boten. De Montis 5 heeft tot dusver heel goed gepresteerd.”

  Verdere specificaties, die op wens van de klant zijn doorgevoerd, hebben de hoogte teruggebracht tot 2,75 meter, waardoor de boten wanneer nodig onder open pieren weg kunnen komen. De mast kan snel worden ingeklapt om luchtweerstand verder terug te dringen. De boten zijn ingericht om de lengte en het gewicht van scheepstrossen van grote zeeschepen aan te kunnen. Op de werkboten zijn Mampaey ‘quick-release’ sleephaken geïnstalleerd. Er is een kaapstander met een trekkracht van 750 kilo geïnstalleerd als extra hulp voor de bemanning bij het aanpakken van zware scheepstrossen. De Stan Launches hebben een houten antislip dek en kunnen zeker een vracht van 450 kilo meenemen.

 • Beproefd ontwerp in de Stan Launch serie

  Damen’s Stan Launch havenboten serie zijn er in drie beproefde ontwerpen: compact en krachtig, een grote stabiliteit en manoeuvreerbaarheid. De gestandaardiseerde serie kan snel uit voorraad worden geleverd.